REISHI - naturalna moc odporności

Reishi zajmuje pierwsze miejsce wśród grzybów pod względem zawartości substancji prozdrowotnych, dlatego nazywany jest również królową wszystkich grzybów.

Czeska nazwa tego błyszczącego, brązowoczerwonego grzyba to „Lesklokorka lesklá”. Jest on używany w Azji od ponad 4000 lat. W Chinach nadano mu różne szlachetne synonimy, takie jak „cudowny grzyb”, „zioło przynoszące szczęście” czy „roślina o mocy duchowej”, symbolizujące bogactwo, dobre zdrowie, długowieczność, a nawet nieśmiertelność.


Reishi zawiera substancje, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, dzięki czemu jest idealnym rozwiązaniem dla każdego, kto chce zadbać o zdrowie serca i naczyń krwionośnych. Potrafi jednak zdziałać o wiele więcej, pomoże nam wspomóc naturalne mechanizmy obronne organizmu, co jest szczególnie przydatne każdemu z nas jesienią i wiosną. 

 

Rokitnik


Rokitnik to krzewiasta roślina, której charakterystyczną cechą są ciemnopomarańczowe owoce o wielkości do 1 cm. Owoce te stanowią prawdziwą skarbnicę substancji bioaktywnych.
Rokitnik wspomaga naturalne mechanizmy obronne organizmu, korzystnie wpływa na serce, błony śluzowe oczu i jamy ustnej oraz połysk włosów. Pomaga również zachować zdrową skórę i wspomaga trawienie.
Najcenniejszym darem rokitnika jest jego złocistoczerwony olej. Dzięki tłoczeniu na zimno, wszystkie substancje bioaktywne, które korzystnie wpływają na nasz organizm, zostają w nim zachowane. Olej można stosować wewnętrznie i zewnętrznie.

 

Czarny czosnek


Wszyscy wiemy, że czosnek to bardzo zdrowe warzywo, które korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Ale czy słyszeliście kiedyś o czarnym czosnku? Ta nowość, jeszcze mało znana w Europie, potrafi o wiele więcej. Czarny czosnek rzeczywiście jest czarny, ale nie stanowi odrębnego gatunku. To jedynie zmodyfikowany czosnek kulinarny (biały), a jego historia związana jest głównie z Tajwanem i Koreą, gdzie prawdopodobnie zaczęto go używać jako pierwszego, a stamtąd rozprzestrzenił się dalej na cały świat.
Czarny czosnek słusznie nazywany jest superżywnością, ponieważ zawiera substancje o wielokierunkowym, pozytywnym wpływie na zdrowie człowieka. Podczas procesu dojrzewania niektóre niestabilne związki, w tym znana allicyna (jedna z najważniejszych substancji zawartych w czosnku), przekształcają się w związki o większej stabilności i lepszej przyswajalności. Kolejną ogromną zaletą jest to, że czosnek traci nieprzyjemny zapach czosnku i nie podrażnia błon śluzowych przewodu pokarmowego.
Czosnek wspomaga odporność i utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu i lipidów we krwi. Działa również jako przeciwutleniacz i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie serca i naczyń krwionośnych.

 

Witamina D3

Witamina D3, zwana również „witaminą słońca”, jest wytwarzana w organizmie pod wpływem promieni słonecznych i jest niezbędna dla zdrowych kości i zębów. Wspiera prawidłowe wchłanianie wapnia i fosforu oraz wzmacnia układ odpornościowy.
Oprócz światła słonecznego możemy go również uzyskać z pożywienia – występuje głównie w tłustych rybach (łosoś, makrela, sardynki), oleju rybim, żółtkach jaj, wątróbce oraz wzbogaconych produktach mlecznych i roślinnych.
Suplementacja jest szczególnie ważna w miesiącach z niedoborem światła słonecznego lub gdy spędzasz dużo czasu w pomieszczeniach. Wystarczająca ilość witaminy D3 pomaga utrzymać równowagę organizmu.




Artykuły i porady

Jak wybrać odpowiedni probiotyk?

Probiotyki są definiowane jako żywe ..ścią oraz składem obecnych szczepów.

Czym jest koenzym Q10?

Koenzym Q10 to substancja naturalnie..ią lub osłabieniem funkcji narządów.

REISHI - naturalna moc odporności

Reishi zajmuje pierwsze miejsce wśró.. również królową wszystkich grzybów.

Problemy jelitowe na wakacjach? Wiemy, jak im zapobiegać

Słoneczne plaże, nowe smaki i przygo..cjach i co zrobić, jeśli się pojawi.







Aktualne ulotki